top of page
  • Writer's pictureTerhi Pohjanheimo

Ääniympäristön vaikutus ruokailukokemukseen


Ruokailukokemus on moniaistinen kokemus. Ruoan makuun vaikuttavat muutkin asiat kuin vain se, mitä lautasella on.


"Lentokoneessa ruoka ei maistu miltään."

Nykyään harvemmin lentokoneissa enää nautitaan lentokoneateriaa, mutta ehkä olet silti kuullut tuon väittämän.


Entä oletko huomannut, että lentokoneessa nautittu mustikkamehu, maistuu ihanan mustikkaiselle, kun taas kotona sama mehu maistuu kovin makealle?


Lennon vaikutusta makukokemukseen on tutkittu aistinvaraisissa tutkimuksissa ja yksi syy on löydetty lentokoneen äänimaailmasta. Tasainen matala humina heikentää aistimustamme useista makuominaisuuksista, kuten makeudesta ja suolaisuudesta. Saman mehun siis todella aistimme lentokoneessa vähemmän makeana kuin maankamaralla.Se mitä kuuntelemme syödessämme, voi siis vaikuttaa siihen millaista ruokaa haluamme syödä ja miltä ruoka maistuu.


Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa. Anun tutkimusryhmä yhdessä kansainvälisten kollegoiden kanssa on tutkinut musiikin ja makuaistin yhteyttä.


Tutkijat ovat osoittaneet, että vastaavasti kuin ruokia voidaan kuvailla makeiksi ja happamiksi, myös musiikkikappaleissa voi olla elementtejä, jotka saavat musiikin kuulostamaan sokerisen makealta tai ihokarvat pystyyn nostattavan happamalta. Anun, Maija Kontukosken ja tutkimusryhmän toteuttamassa tutkimuksessa osoitettiin, että koehenkilöt, jotka kuuntelivat makeaksi kuvailtavaa kappaletta, sekoittivat itselleen mehun makeammista raaka-aineista (esim. mangosta ja hunajasta), kun taas hapanta kappaletta kuunnelleet sekoittivat mehuun enemmän sitruunaa ja greippiä.


Haluatko kokeilla itse?

Kuuntele tästä (linkki Youtube) makeaksi kuvailtua musiikkia.

Mieti, millainen juoma tai syötävä sopisi yhteen musiikin kanssa.

Kuuntele sitten tästä (linkki Youtube) happamaksi kuvailtua musiikkia ja mieti, millainen juoma tai ruoka sen kanssa sopisi.

Yhdistäisitkö sinä näihin musiikkeihin erilaisia vai samanlaisia juomia ja ruokia?
Lähde: Kontukoski M, Luomala H, Mesz B, Sigman M, Trevisan M, Rotola-Pukkila M, Hopia A. 2015. Sweet and sour: Music and taste associations, Nutrition & Food Science , 45(3):357-376

Comments


bottom of page