
KOULUTUS JA AISTITESTAUS
Aistila® Academy
Aistila® Academy tarjoaa kattavia koulutuspaketteja, jotka tukevat yritysten aistinvaraisia arviointiraateja tuotekehityksen eri vaiheissa. Koulutuksemme kehittävät arvioijien kykyä tunnistaa ja analysoida tuotteiden maku-, haju- ja rakenneominaisuuksia sekä auttavat yhtenäistämään arviointikäytäntöjä.
Tarjoamme valmiita koulutuspaketteja sekä räätälöityjä ratkaisuja yrityksen tarpeiden mukaan.
Kehitä yrityksesi arviointiraadin osaamista ja vie tuotekehityksesi uudelle tasolle Aistila® Academy -koulutuksilla.




VALMIIT KOULUTUSPAKETIT

Aistilan koulutus on vaivaton tapa testata ja perehdyttää raatilaiset aistinvaraisiin arviointeihin. Koulutus on saatavilla helposti ja toistuvasi, juuri silloin kun yrityksellänne on tarve. Koulutus on suunnattu kaikille aistinvaraisiin arviointeihin osallistuville, kuten tuotannon henkilökunnalle, laadunarviointeja tekeville, tuotekehitykselle, markkinoinnille jne.
Koulutuksen avulla varmistat, että:
-
Kaikilla aistinvaraisiin arviointeihin osallistuvilla on riittävät perustiedot ja -taidot arvioijana toimimisesta.
-
Aistinvaraisten arviointien osallistujien makuaisti on testattu ja dokumentoitu laadunhallintajärjestelmien vaatimusten mukaisesti.
Koulutus sisältää:
-
Makuaistin testaus henkilökohtaisella testipaketilla ISO-standardiin (8586-2023) perustuen.
-
Aistien toiminnan perusteet havainnollisin esimerkein (näkö-, haju-, maku-, kuulo- ja tuntoaistimukset)
-
Arviointien osallistumisen ABC – miten valmistautua arviointeihin, toimia arvioinneissa ja nollata aistit arviointien aikana.
-
Diplomi koulutukseen osallistumisesta ja testin suorituksesta.
-
Ostamalla koulutuksen osallistuja saa pääsyn Aistila® Academy:n koulutusmateriaalipankkiin vuoden 2026 loppuun asti. Materiaalipankki sisältää mm. tallenteet kaikista Aistilan järjestämistä webinaareista.
Koulutuksen toteutus tapahtuu Teams-ympäristössä.
Koulutuksia järjestetään syyskuusta 2025 lähtien noin kuukauden välein.
Lue lisää koulutuksista ja ilmoittaudu mukaan alla olevista painikkeista.
’’ Arviointeihin osallistujan peruskoulutus oli selkeä, tiivis ja toimiva kokonaisuus. Etäkoulutusmuoto osoittautui erittäin toimivaksi ratkaisuksi, sillä sen avulla saimme koulutettua vaivatta useita henkilöitä samanaikaisesti. Yrityksessämme tehdään aistinvaraisia arviointeja säännöllisesti ja halusimme laajentaa osaamista kouluttamalla lisää arviointeihin osallistuvia. Koulutuksen avulla saimme useamman henkilön aistit testattua ja ymmärrystä siihen, miten nämä henkilöt maistavat eri makuominaisuuksia, mikä on tärkeää huomioida arviointityössä. Näemme, että vastaavalle koulutukselle olisi tarvetta myös jatkossa.’’
Henrietta Gullman, Laatupäällikkö, Pack Company Oy
Aistila® Academy kokoaa yhteen aistinvaraisten arviointien järjestäjät eri yrityksistä. Olit sitten vasta-alkaja tai jo konkari arviointien järjestämisessä, tule oppimaan uutta yhdessä kollegojen kanssa. Koulutus yhdistää teoriaa ja ryhmätöitä, joten saat heti käytännön työkaluja omien arviointien järjestämiseen ja samalla pääset vaihtamaan myös kokemuksia muiden arviointeja järjestävien kanssa.
Koulutus on suunnattu kaikille, jotka vastaavat yrityksen sisäisten aistinvaraisten arviointien järjestämisestä, kuten tuotekehitykselle, laadunhallinnalle ja muille arviointeja toteuttaville tiimeille.
Koulutuksen avulla varmistat, että saatte parhaan hyödyn yrityksen sisäisistä arvioinneista; arvioinneissa hyödynnetään nykyaikaisia menetelmiä ja ne ovat hyvin organisoituja.
Koulutuksen sisältö:
-
Raadin kokoaminen ja motivointi
-
Arviointimenetelmät: erotustesti, laadunarviointi, kuvaileva ja mieltymysarviointi – ja niiden soveltaminen erilaisiin tutkimuskysymyksiin
-
Arviointien käytännön toteutus: näytteiden valmistelu, satunnaistaminen, lomakkeiden laatiminen ja tulosten tulkinta
-
Ostamalla koulutuksen osallistuja saa pääsyn Aistila® Academy:n koulutusmateriaalipankkiin vuoden 2026 loppuun asti. Materiaalipankki sisältää mm. tallenteet kaikista Aistilan järjestämistä webinaareista.

’’ Arviointien järjestäjän koulutus oli monipuolinen kokonaisuus. Koulutuksessa pääsi oppimaan miten hyödyntää erilaisia menetelmiä yrityksemme maistotilaisuuksissa. Koulutuksen avulla pystyn jatkossa kehittämään maistoja rauhallisempaan ja järjestelmällisempään suuntaan.’’
Kristiina Kuusisto, Tuotekehittäjä, Apetit Ruoka Oy

Aistijaprofilointi on aistitesti, jonka avulla kartoitetaan yrityksen arviointiryhmän arvioijien aistiherkkyydet ja opitaan tunnistamaan ja sanallistamaan tuotteiden aistiominaisuudet. Tieto on apuna arviointiryhmän, että yksilön omassa kehittymisessä ja arviointiryhmän koulutuksen suunnittelussa. Ihmiset ja heidän aistinsa ovat tuotekehityksen keskeisin resurssi.
Aistijaprofilointi-paketti sisältää testin näytteet jokaiselle osallistujalle käyttövalmiina yksilöllisenä pakettina. Toteutus on helppoa ja joustavaa.
Paketin sisältö:
-
Harjoitteluliuokset makuominaisuuksien mieleen palauttamiseen
-
Näytteet makuominaisuuksien tunnistamiseen ja makuaistin herkkyyden testaukseen
-
Seosnäytteet makuominaisuuksien tunnistamiseen seoksista
-
Hajunäytteet
Paketti toimitetaan osallistujan antamaan osoitteeseen ja sähköinen arviointilomake ohjeineen sekä tulosraportti sähköpostiin.
Henkilökohtaiset aistijaprofiili-raportit jokaiselle osallistujalle.
Yhteinen palautetilaisuus osallistujille (ajankohta sovitaan erikseen).
RÄÄTÄLÖIDYT KOULUTUSPAKETIT
Räätälöity valmennus aisteja ymmärtämällä
Miten saada paras hyöty aistinvaraisista arvioinneista tuotekehitysprosessin päätöksentekoon?
Meillä on räätälöityjä koulutuspaketteja tuotekehityksen, laadunhallinnan ja markkinoinnin tarpeisiin. Koulutukset räätälöidään juuri yrityksesi tarpeiden mukaiseksi.
Koulutuksissa voidaan keskittyä arvioinnin perusmenetelmien haltuunottoon, näytteiden kuvailun harjoitteluun, aistimisen yksilöllisyyteen tai uuden arviointimenetelmän sisäänajoon.


