top of page
  • Writer's pictureAistila

Koulutetut raatilaiset tekevät tarkkaa työtä aisteillaan

Koulutetut raatilaiset ovat sitoutuneita arvioijia ja antavat arvokkaan panoksensa arviointeihin kun tarvitaan ymmärrystä aistittavista ominaisuuksista ja niiden eroista. Raatilaisten ja raadin vetäjän yhteistyöllä saavutetaan tarkkuus arvioinnissa ja löydetään erot tuotteiden välillä.



Arvioijia työssään Turun yliopiston aistinvaraisen arvioinnin laboratoriossa Medisiinassa.

Tällä kertaa avaamme raadin toimintaa arvioijan näkökulmasta, kun Johanna Teräsjärvi ja Olli Virtanen kertovat kokemuksistaan koulutetussa raadissa toimimisesta. Arvioijat toimivat vapaaehtoisesti ja voivat valita projektit, joihin osallistuvat.



- Projektiin osallistuminen vaatii aina tietyn panoksen ja sitoutumista, joten ensin pitää pohtia antaako oma aikataulu myöden ja onko maistettavaksi tuleva tuote sellainen, joka miellyttää omia makunystyröitä edes jollain tasolla, kertoo Johanna Teräsjärvi koulutetun raadin projektin alkamisesta.


Jotta oma mielipide ei vaikuta arviointiin, raatilaiset saavat kuitenkin hyvin vähän tietoa arvioitavista tuotteista.


- Arvioijan näkökulmasta prosessi on hyvin pintapuolinen, sillä arvioija ei saa tietenkään tietää mitään tuotteista. Kaikki on kuitenkin erinomaisesti järjestetty. Arvioijana voin vain saapua paikalle ja keskittyä ensin koulutukseen muiden raatilaisten kanssa. Se on tuonut yleensä hyvän tauon työpäivään. Yksin suoritetut arvioinnit tuovat arvioinnin lopulta päätökseen, kuvailee Olli Virtanen projektia raatilaisen näkökulmasta.


Välillä arvioijat ovat vaikeankin haasteen edessä, kun oma kokemus poikkeaa toisten kokemuksesta. Raatilaisten ja raadin vetäjän yhteistyöllä saavutetaan konsensus ja tarkkuus arvioinnissa. Virtanen kertoo, että haastavaa arvioinnissa on se, että ei voi vain sanoa kyllä tai ei, vaan täytyy osata skaalata vastaus tietyllä arviointivälillä. Lisäksi raadin yhteistyössä ominaisuudet määritellään ja nimetään.


- Erityisen mielenkiintoista on ollut huomata, että ensimmäisillä kerroilla arviot makujen tai hajujen voimakkuuksista voivat vaihdella paljonkin arvioijien välillä, mutta aina on saatu omia aisteja synkronoitua muiden kanssa. Myös arvioitavien ominaisuuksien sanoittaminen on toisinaan haasteellista. Tuotteesta voi löytyä yksittäinen hyvinkin tuttu haju tai flavori, mutta ei oikein osaa kuvailla mistä se on tuttu. Onneksi usein myös joku muu raatilaisista on aistinut saman ominaisuuden niin keskustelemalla tuo puuttuva sana löytyy, Teräsjärvi jatkaa.


Koulutetun raadin arvioitavana on kaikenlaisia tuotteita ja arviointi on hyvin intensiivistä. Teräsjärvi antaa esimerkin häntä yllättäneestä asiasta raatilaisena toimimisessa.


- Yksi asia mikä on todella yllättänyt ja mitä en osannut odottaa on se, että tuote, joka on ollut ihan lemppari voi alkaa ällöttämään maistelujen kuluessa. Arviointeja voi olla todella paljon ja tuotteita maistetaan useita kertoja. Onneksi aistit ajan kuluessa tasaantuvat ja myöhemmin tuotteet taas alkavat maistua.

bottom of page