Miten sanasto voi parantaa tuotekehityksen aistinvaraista arviointia?
- Aistila

- 8.10.
- 1 min käytetty lukemiseen
Yrityksen sisäinen arviointiraati on tärkeässä asemassa, kun halutaan varmistaa tuotteiden korkea laatu ja ohjata tuotekehitystä. Sisäisen asiantuntijaraadin toiminnassa yhteisellä sanastolla on keskeinen rooli. Aistinvaraisella sanastolla varmistetaan selkeä ja johdonmukainen viestintä läpi koko prosessin tuotteen ideoinnista laadun seurantaan ja kuluttajatutkimuksiin asti.
Yhteinen kieli aistiominaisuuksien, kuten maun, rakenteen ja ulkonäön kuvaamiseen parantaa arviointien tarkkuutta ja vähentää väärinymmärryksiä. Hyvin määritelty sanasto mahdollistaa tarkat ja toistettavat arvioinnit. Tuotekehityksessä päästään tarkemmin kiinni kehitettäviin ominaisuuksiin, kun arvioijat voivat käyttää täsmällisiä termejä. Sanasto helpottaa myös arvioijien tehtävää tuotteiden välisten erojen tai vaikka kilpailijatuotteiden ominaisuuksien kuvailussa.
Raisio Oyj kehitti arviointiosaamistaan Aistilan kanssa

Raisiossa aistinvarainen arviointi on olennainen osa tuotekehitystä, tuotannon laadunvalvontaa sekä tuotteiden säilyvyyden seurantaa. Kevään 2025 aikana Raisio kehitti arviointiosaamistaan Aistilan kanssa.
Aistilan koulutuksen keskiössä oli arviointiosaamisen vahvistaminen, sekä yrityksen tarpeisiin räätälöidyn sanaston rakentaminen aistinvaraisten ominaisuuksien kuvaamiseen. Sanasto rakennettiin Raision arviointiraatilaisten kanssa yhdessä ja harjoiteltiin sen käyttöä ominaisuuksien voimakkuuksien arvioinnissa. Uusi menetelmä helpottaa tuotekehityksen eri versioiden vertailua ja tuo arviointiin lisää tarkkuutta ja toistettavuutta.
''Koulutus oli käytännönläheinen ja antoi meille uuden työkalun käyttöön. Yhdessä sovitut ominaisuudet auttavat konkreettisesti tuotekehitystä sanoittamaan tuotekehityksen tavoitteita ja sitten seuraamaan ja vertailemaan eri versioita kehityksen aikana'', kertoo Raisio Oyj:n tuotekehityskoordinaattori Hannele Kamila.
Kiinnostaako sinua kuulla lisää Aistilan koulutusmahdollisuuksista?
Lisätietoa: Terhi Pohjanheimo, Tutkimusjohtaja terhi@aistila.fi



