top of page
  • Writer's pictureAistila

Miltä Turku maistuu? - Kooste tutkimuksesta

”Aurajokiranta illalla. Tyyni vesi, jokilaivat ja niiden valot, vihreät lehtipuut”.

Turku näyttää kauniilta, maistuu väkevältä kuin sinappi ja kuulostaa monikulttuuriselta. Aistinvarainen kuvailu liitetään usein elintarvikkeiden arviointiin, mutta kokemukselliset asiat, kuten kokemus Turun kaupungista, syntyy yhtä lailla aistiemme kautta.


Kysyimme syyskuun alussa turkulaisilta Miltä Turku näyttää, kuulostaa ja maistuu. Tutkimus toteutettiin yhdessä Turun yliopiston kanssa Tiedemarkkinoilla 4.9.2020 Aurajoen rannassa, jolloin se kartoitti yli 60 Turun asukkaan mielipiteen. Monien vastausten joukosta ilmeni useita yhtäläisyyksiä, joista poimimme nyt mielenkiintoisimmat tähän artikkeliin.


Miltä Turku näyttää?

Vastaajat kuvailivat Turun näyttävän tyypillisimmin Aurajoelta, Tuomiokirkolta, puistoilta, puilta ja muulta vihreältä sekä Ruissalolta ja merimaisemalta. Mielenkiintoista on se, että vain yhdellä vastaajista tuli suosikkinäkymäksi Turun linna mieleen.


Miltä Turku kuulostaa?

Vastausten perusteella Turussa kuuluu ainakin lokkien, kaupungin ja ihmisten ääniä sekä tuulen ja joen virtauksen ääniä. Liikenteestä aiheutuu ainakin keskustan ympärillä melua ja hälinää. Toisaalta monet olivat myös sitä mieltä, että Turku kuulostaa rauhalliselta ikään kuin tyyneltä vedeltä.


Miltä Turku maistuu?


Maun osalta vastaajilla tuli mieleen muun muassa uudet perunat, rosolli, kala ja silli, sinappi sekä saaristolaisleipä. Toisaalta Turun sanottiin myös maistuvan kahvilta ja makealta, kuten esimerkiksi Cafe Lattelta ja piispanmunkilta sekä jäätelöltä ja mansikoilta.


Merellinen teema toistui useassa ”Miltä Turku maistuu”-vastauksessa. Aistila on aikaisemmassa tutkimuksessaan (Miltä merellinen Turku tuntuu, 2018) selvittänyt Turun asukkaiden ja matkailijoiden mielikuvia merellisestä Turusta. Moniaistillisen ja merellisen kokemuksen avulla kerättiin tutkimustietoa muun muassa matkailusuunnitteluun ja kaupunkikehitykseen liittyen. Lue koko artikkeli tästä.


On sinun kokemuksesi Turusta sitten erilainen tai samanlainen, mielellämme kuulemme siitä. Mikäli haluat kertoa omasta Turku-kokemuksestasi, voit vielä vastata siihen alla olevan linkin kautta:


Comments


bottom of page