top of page

Aistila mukana Turun Maku -tapahtumassa – aistit ruokaelämyksen ytimessä

  • Writer: Aistila
    Aistila
  • 16 minuuttia sitten
  • 2 min käytetty lukemiseen

Aistilalla oli ilo ja kunnia osallistua Turun Maku -tapahtumaan, joka kokosi yhteen ruoka-alan osaajat ja yritykset koko ruokaketjun osalta. Tapahtuma tarjosi kävijöilleen mahdollisuuden kokea ruoka monin eri tavoin. Tarjolla oli huippuravintoloiden annoksia, inspiroivia puheenvuoroja, huipputason ruokakilpailuja sekä monipuolista ohjelmaa, jossa ruoka ja elämykset kohtasivat. Turun Maku -tapahtuma nostaa Turun osalta ruokakulttuuria, sekä aloittaa jo kolmatta kertaa järjestettävät Turun ruokaviikot.

 

Aistit keskiössä ruokaelämyksessä

Aistilan tutkimusjohtaja Terhi Pohjanheimo piti tapahtumassa tietoiskun aistien roolista ruokaelämyksissä. Hän avasi, kuinka ruoka koetaan moniaistisesti kaikkien aistien kautta – ei pelkästään maun, tuoksun tai ulkonäön, vaan myös kuulo- ja tuntoaistin kautta. Ruokailu itsessään on kokonaisvaltainen aistielämys, johon vaikuttaa ruoan lisäksi myös ruokailuympäristö. Ympäristön aistimukset, kuten esimerkiksi äänet voivat vaikuttaa ruoan makuun ja ruokailunopeuteemme.


Logomo illallinen

Aistien rooli ei rajoitu pelkkään havainnointiin, niitä voidaan tietoisesti harjoittaa ja kehittää. Harjoittelu tapahtuu maistelemalla ja haistelemalla eri asioita – tärkeintä on tietoisesti pohtia, miltä mikäkin maistuu ja tuoksuu. Aistien kehittäminen vaatii toistoa ja sinnikästä harjoittelua, jotta opitaan tunnistamaan ja yhdistämään havaintoja tarkemmin. Näin jokainen voi vahvistaa omaa aistimaailmaansa, kertoi tutkimusjohtaja Terhi Pohjanheimo tietoiskussaan.


Aistinvaraista tutkimusta käytännössä

Aistilan omalla tapahtumapisteellä kävijöillä oli mahdollisuus tutustua Aistilan toimintaan lähemmin ja osallistua aistinvaraiseen tutkimukseen. Pisteellä herätettiin kiinnostusta aistien merkitykseen ruoan kokemisessa ja jaettiin tietoa siitä, miten Aistila tutkii ja kehittää ruokaan liittyvää moniaistisuutta.


Aistila tärkeänä osana ruokaketjua

Visit Turku Archipelagon viestintäpäällikkö Heli Nieminen ja Turun kaupungin tapahtumapalveluiden kehityspäällikkö Päivi Pohjolainen halusivat Aistilan mukaan Turun Maku -tapahtumaan, sillä Aistila on pitkäaikainen ja tärkeä yhteistyökumppani. Aistila on ollut mukana useissa eri tapahtumissa ja sen ainutlaatuinen asiantuntemus nähtiin tärkeänä osana tapahtuman kokonaisuutta. Tapahtuma oli suunnattu sekä alan ammattilaisille, että kuluttajille. Aistilan osalta järjestäjien tavoitteena oli lisätä tietoisuutta aistitutkimuksesta.


Halusimme tuoda esille koko ruokaketjun osalta eri toimijoita ja Aistila on merkittävä osa suomalaista ruoka-alaa ja tuotekehitystä. Sen ainutlaatuinen toiminta ulottuu koko Suomeen, ja olemme ylpeitä voidessamme nostaa esille tällaista osaamista, jota meillä täällä Turussa on, kertoo Nieminen.


Aistila on paikallinen ja ainutlaatuinen yritys, jossa yhdistyy yliopistotason tutkimus ja käytännön kehitystyö. Tämänkaltaisessa tapahtumassa on tärkeää tuoda esiin myös tällaista osaamista, sanoo Pohjolainen.


Nieminen ja Pohjolainen korostavat molemmat aistien merkitystä ruoan elämyksellisyyden kannalta. Tuoksu, maut, rakenne ja äänet rakentavat yhdessä kokemuksen. On tärkeää, että tuotteita tarkastellaan monesta eri näkökulmasta ja ymmärretään, miten aistien yhteistyö vaikuttaa elämykseen. Erityisesti ammattilaisille on arvokasta saada lisää tietoa moniaistisuudesta ja sen mittaamisesta, he toteavat.


Kiitos tapahtumasta!

Turun Maku -tapahtuma tarjosi upean mahdollisuuden esitellä Aistilan toimintaa ja tuoda aistitutkimusta lähemmäs sekä ammattilaisia, että kuluttajia. Olemme iloisia, että saimme olla mukana tapahtumassa, joka nostaa Turun ruokakulttuuria uudelle tasolle ja tuo esiin ruoan moniaistisen maailman.

 


Kiinnostuitko Aistilan toiminnasta? Ota yhetyttä ja sukella aistien maailmaan! Terhi Pohjanheimo, Tutkimusjohtaja terhi@aistila.fi.


Comments


bottom of page